...nikdy neni pozde!

Pásmo GAZY

16.01.2009 09:02

 Pásmo Gazy (arabsky قطاع غزة Qittāc Ghazahhebrejsky רצועת עזה‎ Recuat Azaanglicky Gaza Strip) je území na jihozápad odIzraele, okupované od šestidenní války (1967Izraelem. Je to jedno ze samosprávných území Palestiny (jeho exkláva). Administrativním centrem je město Gaza. V pásmu, které má rozlohu 360 km² (pro srovnání – rozloha Prahy je 496 km²), žije asi 1,4 milionu Palestinců, což z něj činí jedno z nejhustěji obydlených území na světě.

 

Historie

V roce 1517 dobyli Gazu Osmané a až do 1. světové války byla součástí jejich říše.

Na počátku 19. století dominoval kulturně v pásmu Gazy Egypt. Ač bylo pásmo stále pod nadvládou Osmanské říše mnoho obyvatel byli právě Egypťané, kteří emigrovali kvůli politickým nepokojům.

Během 1. světové války (1914-1918) sloužilo pásmo jako bojiště na kterém se utkali Britové proti Turkům podporovanými Němci. Během Třetí bitvy o Gazu byla 7. listopadu 1917 bylo pásmo Brity obsazeno. Po válce se Gaza stala součástí britského mandátu Palestina pod kontrolou Spojeného království.

Židé osidlovali pásmo Gazy až do palestinských nepokojů v r. 1929, kdy byli donuceni toto pásmo opustit. Poté vydali Britové zákaz, podle něhož nesměli Židé v tomto pásmu žít. I přesto se někteří Židé vrátili a založili kibuc Kfar Darom poblíž hranice s Egyptem.

Britská nadvláda zde skončila se začátkem izraelské Války za nezávislost.

Na území se nacházelo asi 10 židovských osad, vyklizených v srpnu 2005 v rámci mírového plánu, který má umožnit usmíření s Palestinci. Žilo v nich necelých devět tisíc Izraelců.

Izrael kontroluje přístup k pobřeží pásma Gazy a jeho vzdušný prostor, hranice s Egyptem je rovněž uzavřená. Pásmo samo spadá pod palestinskou samosprávu. Od června 2006 Izrael zapověděl přístup do pásma místním i mezinárodním novinářům – jako důvod uvedl nebezpečí, pramenící z častých případů únosů ale i úmrtí novinářů, kteří do této oblasti přijeli natáčet. Momentálně je pásmo Gazy pod kontrolou hnutí Hamas, které vyhrálo volby v červnu 2007. Kvůli bombardování izraelského území raketami kasám zahájil Izrael blokádu Pásma Gazy.

Blokáda způsobila ekonomický propad oblasti a nedostatek základních životních potřeb. Nicméně útoky raketové nezastavila. 19. prosince 2008 Hamas prohlásil, že neprodlouží dosavadní šestiměsíční příměří s Izraelem dokud Izrael nezruší blokádu Gazy, kterou mezinárodní inspektoři označili za zločin proti lidskosti. Izrael reagoval týdenním bombardováním a pozemní invazí s cílem zastavit raketové útoky.

 

Gaza-město (arabsky غزة Ġazzah; hebrejsky עזה Azzah) je největší město v Pásmu Gazy. Město má přibližně 400 000 obyvatel.

Po první arabsko-izraleské válce v letech 1948-1949 přešlo město a celé Pásmo Gazy pod egyptskou vojenskou správu. Město bylo ovládáno Egyptem až do roku 1967. Jedinou výjimkou bylo období Suezské krize (1956-57), kdy bylo město okupováno Izraelem. Roku 1967 bylo město během Šestidenní války opět dobyto Izraelem.

Po podpisu smlouvy mezi Izraelem a Organizací pro osvobození Palestiny v roce 1993 došlo k odchodu izraelské armády z celého Pásma Gazy a vyhlášení palestinské samosprávy.


Zvětšit mapu

 

Co se děje v Gaze ted asi všichni víte. Nebudu aktualizovat dení. Jsou toho plné noviny. Ať už to skonči!!!!

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.